Dus u wilt geen app…

Zoals altijd is de wereld niet zwart/wit. In mijn vorige post schreef ik waarom je geen app zou moeten laten ontwikkelen. In deze post leg ik uit waarom je dat juist wel zou moeten doen. Snap je de logica nog? Met de juiste keuze maak je meer kans op een succesvolle online  actie, applicatie, etc. Dat kan natuurlijk alleen met het afwegen van de alle argumenten.

Wanneer laat je wel een app ontwikkelen?

Valt je toekomstige  app in één van de volgende categorieën dan is dat een goede reden om een app te ontwikkelen: 

Duidelijke taak

De meest succesvolle apps zijn apps die een duidelijke taak hebben. Een weer app gebruik je voor het weer, Youtube voor het bekijken van video’s en Skype gebruik je om te bellen. Een app die teveel verschillende functies biedt heeft weinig kans van slagen. Dit in tegenstelling tot een website dat vaak een verzameling is van diverse tools, informatie en meer.

Gebruikers kiezen heel gericht een app voor een specifieke taak en onthouden die app ook zo. Het is niet zo dat apps maar één taken hoeven te hebben maar een centrale focus. De Twitter apop gebruik je voor het versturen van een update maar ook voor het bekijken van je Twitterfeed, zoeken en je profiel. Daar houden de taken van deze app zo ongeveer op. Twitter heeft wel een duidelijk doel waarom je deze app zou aanklikken.

Regelmatig gebruik

Er zijn apps zoals de Twitter app die ik dagelijks tot bijna dagelijks gebruik. Dat is voor mij een reden om het icoon te bewaren op mijn mobiel of tablet. Er zijn ook functies die ik niet dagelijks  gebruik.

Zoals al genoemd in de vorige post: het is zeer onwaarschijnlijk dat ik dagelijks of nog vaker internationale treintijden zoek en tickets wil bestellen. In zo’n geval is een mobiele oplossing een veel betere.

Veel van deze taken zijn zoek gerelateerd. Ik wil iets weten dus ik zoek het nu op. Vaak is dit eenmalig en van korte duur en gerechtvaardigd dus geen installatie van een app die mijn iPhone bevuild. 

Niet toegankelijke features

Mobiele apparaten hebben veel verschillende mogelijkheden: camera’s voor en achter, versnellingsmeters, gyroscopen etc. Apps maken gebruik van deze technische features. Onze browsers zijn niet altijd in staat al deze features aan te spreken. Heeft je app een feature nodig die anders echt niet kan worden aangeroepen dat is een native app de enige oplossing.

Wel is het belangrijk te weten dat er steeds meer mogelijkheden komen om wel vanuit de browser de features aan te roepen. Een andere mogelijkheid kan een conversie oplossing zijn. Phonegap is zo’n oplossing waarin je bouwt met bestaande internet technieken en deze converteert met naar apps voor meerdere platformen. Zo kun je met Phonegap bijna elke feature aanroepen waaronder de camera, de versnellingsmeter, de gps locatie, notificaties en meer. 

De mobiele oplossing

Valt jouw app niet in één of meer van deze categorieën overweeg dan een mobiele oplossing. Wil je meer redenen waarom je geen app moet ontwikkelen lees dan mijn vorige blogpost. Als een native app niet het juiste pad is, wat dan wel?